| Lp. | Nazwa pojęcia | Definicja | Źródło | 
| 1. | Bezpieczeństwo zdrowotne żywności | Ogół warunków, które muszą być spełnione, dotyczących w szczególności: 
stosowanych substancji dodatkowych i aromatów,poziomów substancji zanieczyszczających,pozostałości pestycydów,cech organoleptycznych i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia  i życia człowieka. | 
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20061711225/U/D20061225Lj.pdf   [dostęp: 31.03.2019] | 
| 2. | Dodatek do żywności | Każda substancja, zazwyczaj sama nie spożywana jako żywność i nie używana jako typowy składnik, mająca lub niemająca wartości odżywczej. Jej świadome wprowadzenie do żywności dla celów technologicznych (również organoleptycznych)  w czasie wyrobu, przetwórstwa, przerobu, obróbki, pakowania, transportu lub przechowywania powoduje lub może powodować, iż stanie się ona bezpośrednio lub pośrednio składnikiem żywności lub w inny sposób będzie oddziaływała na jej cechy charakterystyczne. Pojęcie to nie obejmuje skażeń lub substancji dodawanych do żywności dla utrzymania lub polepszenia wartości odżywczej.  | Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000  | 
| 3. | Instrukcja technologiczna | Zbiór przepisów lub zasad postępowania pełniących podstawową funkcję w regulacji procesów produkcyjnych. Instrukcje mogą dotyczyć całego procesu technologicznego lub jego części. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 4. | Jeliciarka | Urządzenie służące do czyszczenia jelit wołowych, wieprzowych i baranich ze szlamu i brudu w sposób czysto mechaniczny. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:  
http://archiwumalle.pl/jeliciarka_odszlamiarka_wibo_w_3b-1_2034376229.html   [dostęp: 31.03.2019] | 
| 5. | Kostkownica | Urządzenie służące do krojenia w kostki, słupki, plasterki, krojenia mięsa bez kości, krojenia wędlin. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 6. | Kotły warzelne | Kotły przeznaczone do gotowania mięsa i wędlin. Mogą być również wykorzystywane do topienia tłuszczów. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Maciejewski W.: Technologia mięsa z surowcami i aparaturą. WSiP, Warszawa 1995 | 
| 7. | Kutry | Maszyny w przemyśle mięsnym służące do rozdrabniania, emulgowania mięsa, tłuszczu wraz  z dodatkami smakowymi. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Maciejewski W.: Technologia mięsa z surowcami i aparaturą. WSiP, Warszawa 1995 | 
| 8. | Linie mechaniczne | Zestaw urządzeń pozwalający na zmechanizowanie wytwarzanego przetworu mięsnego np. produkcji parówek. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Maciejewski W.: Technologia mięsa z surowcami i aparaturą. WSiP, Warszawa 1995 | 
| 9. | Masownice | Urządzenia mają zastosowanie w zakładach przetwórstwa mięsnego do masowania wszelkich gatunków mięs. Masownice pozwalają na bardzo skuteczne uelastycznienie dowolnych wyrobów mięsnych bez niszczenia ich struktury. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 10. | Materiały pomocnicze | Towary, które nie wchodzą w skład gotowego produktu, ale są konieczne do jego wytworzenia. Pełnię funkcje pomocniczą, np. opakowania, środki myjące i dezynfekujące. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:   Dłużewski M. (red.), Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 11. | Mieszałki | Urządzenia stosowane do mieszania wszelkich farszów, mięsnych, mięsno-warzywnych, farszu do kiełbasy itp. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 12. | Nadziewarki | Urządzenia stosowane do nadziewania różnego rodzaju osłonek, zadaniem nadziewarek jest wtłaczanie farszu do osłonek lub pojemników np. nadziewarki do kiełbas. | 
http://miesnetechnologie.pl/technologie/168/nadziewanie-urzadzenia-nadziewajace-oslonki-klipsownice   [dostęp: 31.03.2019] | 
| 13. | Nastrzykiwarki | Urządzenia służące do domięśniowego wprowadzenia solanki peklującej do mięsa z kością  i bez kości. | 
http://karpowicz.pl/nastrzykiwarka-miesa-czerwonego-i-drobiowego   [dostęp: 31.03.2019] | 
| 14. | Norma | Dokument, ustalający charakterystyki, wytyczne lub zasady odnoszące się do prowadzonych procesów produkcyjnych i różnych rodzajów działalności lub otrzymanych wyrobów oraz innych wyników działalności. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 15. | Odbłaniarki | Urządzenia stosowane do mechanicznego usuwania błon zewnętrznych mięśni lub podrobów. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 16. | Oparzelniki | Urządzenia stosowane w ubojniach do oparzania  i mechanicznego usuwania szczeciny z tusz wieprzowych. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 17. | Pasteryzatory | Urządzenia, które wykorzystuje się do zniszczenia form wegetatywnych drobnoustrojów  w przetworach spożywczych. Stosowane są w celu przedłużenia trwałości mleka, mięsa, wędlin, przetworów warzywnych, owocowych itp. Mogą pracować w sposób okresowy lub ciągły. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:  
http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Pasteryzacja
  [dostęp: 31.03.2019] | 
| 18. | Proces produkcyjny | Działania związane z przekształcaniem w danym zakładzie surowca czy półproduktu w wyrób gotowy. Proces produkcyjny obejmuje proces technologiczny oraz działania pomocnicze takie jak: magazynowanie, transport międzyoperacyjny, kontrolę, konserwację, ekspedycję, transport. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 19. | Receptury | Podstawowy dokument technologiczny w zakładzie przetwórstwa mięsa. Zawiera w zależności od potrzeb: wykaz składników i ich ilości na określoną ilość wyrobu gotowego lub w proporcji do głównego składnika, wartości odżywcze i inne informacje. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 20. | Schemat technologiczny | Najprostszy sposób przedstawienia procesu technologicznego, tj. operacji i procesów jednostkowych w kolejności wykonywanych czynności. Może być w formie opisowej lub graficznej (schemat blokowy). | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:  Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 21. | Skórowaczka | Urządzenie do skórowania ręcznego okrągłych kawałków mięsa bez kości np. szynki, golonki, łopatki itp. oraz zdejmowania okrywy tłuszczowej. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:  Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000 | 
| 22. | Sterylizator | Urządzenie służące do sterylizacji w gorącej wodzie noży oraz innych narzędzi używanych w zakładach drobiarskich, mięsnych. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:  
http://www.szlachetstal.pl/sterylizator-narzedzi   [dostęp: 31.03.2019] | 
| 23. | Szczeciniarka | Urządzenie stosowane do usuwania szczeciny z tuszy wieprzowej w procesie obróbki mięsa wieprzowego. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:  
https://poradnikowy.net/maszyny-i-urzadzenia-przemyslu-spozywczego-przeglad-przyklady-i-przeznaczenie   [dostęp: 31.03.2019] | 
| 24. | Wilk | Urządzenie służące do rozdrabniania wszelkiego rodzaju mięsa, zarówno surowego, mrożonego, jak i gotowanego. | Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:  
http://www.polkas.pl/Pl/artykul/wilki_inaczej_maszyny_do_mielenie_miesa   [dostęp: 31.03.2019] |